1-fase vs 3-fasen

Wat is het verschil tussen 1-fase en 3-fasen aansluiting?

Wat is het verschil tussen 1-fase en 3-fasen

1-fase aansluiting

Oudere huizen zijn via een 1-fase aansluiting aangesloten op het elektriciteitsnet. Bij een 1-fase aansluiting komt een elektriciteitskabel uw huis binnen. In die kabel zitten twee draden: de fasedraad en de nuldraad.

De spanning op uw stopcontacten is het verschil tussen die ene fasedraad en de nuldraad. Als u een 1-fase groepenkast in uw meterkast heeft staat er 220/230V op uw elektriciteitsmeter.

3-fasen aansluiting

Bij een 3-fasen aansluiting komen er drie fasedraden uw meterkast binnen. Elk van deze draden bevat 230 volt (3 spanning voerende draden). Daarnaast is er net als bij 1-fase een nuldraad. De 3-fasen aansluitingen zijn grotere aansluitingen dan de 1-fase-aansluitingen. Ze leveren een groter vermogen, dat betekent dat u meer zwaardere apparaten kunt aansluiten.

Als u een 3-fasen groepenkast in uw meterkast heeft, staat er 3×220/230V of 380/400V op uw elektriciteitsmeter. Er komen in totaal ook vier draden – de drie fasedraden en de nuldraad – uit de onderkant van uw groepenkast.

Wat is krachtstroom?

Een 3-fasen aansluiting noemt men ook wel een aansluiting voor krachtstroom.

De spanning die tussen de fasen onderling aanwezig is bedraagt ongeveer 400 Volt (voorheen 380 Volt), terwijl tussen elke fase en de nul een spanning van 230 Volt (voorheen 220 Volt) staat.

We hebben dus niet alleen drie stroombronnen, maar ook nog eens een hogere spanning.

Wilt u weten welke aansluiting geschikt is voor u?

Welke situatie geschikt is voor u hangt af van uw situatie en wensen. Vraag onze experts om advies, we helpen u graag verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *