Bidirectioneel laden

Wat is bidirectioneel laden?

Wat is bidirectioneel laden

Bidirectioneel laden in een notendop

Er wordt over bidirectioneel laden gesproken als elektrische auto’s ook gebruikt kunnen worden om een overschot aan wind- en zonne-energie tijdelijk op te slaan om het op een later moment weer aan het netwerk terug te leveren. Bidirectioneel laden en de techniek erachter wordt vaak vehicle to grid (van auto naar netwerk) of kortweg V2G genoemd.

Elektrisch rijden zo goedkoop en efficiënt mogelijk

Elektrisch rijden zo goedkoop en efficiënt mogelijk maken én elektrische auto’s inzetten als batterij. Dat is het principe van bidirectioneel laden, ofwel Vehicle-2-Grid (V2G) technologie. Met deze techniek kunnen elektrische auto’s zowel opladen als ontladen, ze worden een pion in het elektriciteitsnetwerk om elektriciteitspieken weg te nemen. Elektrische auto’s  dienen dan tijdelijk als opslagfaciliteiten (externe batterij).

Duurzame energie optimaal benutten

Door elektrische auto’s, laadinfrastructuur en elektriciteitsnetwerken zo goed mogelijk met elkaar te verbinden, wordt duurzame energie optimaal benut.

Door elektrische auto’s te laten dienen als tijdelijke opslagfaciliteiten gaat duurzame opgewekte elektriciteit niet verloren. Is het aanbod van elektriciteit tijdelijk te hoog, kunnen elektrische auto’s extra elektriciteit bijladen. Op de momenten dat de vraag hoog is, kunnen ze elektriciteit terugleveren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *