Elektrische auto's, Subsidieregeling elektrische auto

Subsidieregeling elektrische auto: waar moet u op letten?

subsidieregeling elektrische auto, wat moet u weten

Wanneer geldt de regeling?

Particulieren komen vanaf 4 juni 2020 bij lease of aanschaf van een nieuwe elektrische auto in aanmerking voor een subsidie van 4000 euro. Voor een gebruikte auto is dat 2000 euro. U kunt vanaf 1 juli uw aanvraag indienen. Dit subsidiebedrag is zowel voor dit jaar, als voor volgend jaar beschikbaar.

Heeft u een overeenkomst getekend vanaf 4 juni 2020 en voor 1 juli 2020? Dan moet u een aanvraag voor subsidie binnen 60 dagen na 1 juli 2020 (datum inwerkingtreding) indienen.

Nieuw en tweedehands

Als u een nieuwe auto koopt krijgt u 4.000 euro. Voor een gebruikte auto is dat 2.000 euro. De regeling geldt ook voor private lease.

Niet voor particuliere verkoop

Alleen tweedehands elektrische auto’s die via een officiële dealer worden gekocht komen in aanmerking voor subsidie. Dat betekend dat u een tweedehandsauto alleen kan aanschaffen bij RDW erkende dealers.

Is er een minimum of maximum prijs voor een elektrische auto?

De regeling is beperkt tot elektrische auto’s met een cataloguswaarde van minimaal € 12.000,- en maximaal € 45.000. Bij tweedehands elektrische auto’s geldt ook de nieuwprijs.

Hoe weet ik wat de catalogusprijs is van een occasion?

Alle auto’s die na 1 januari 2010 op kenteken zijn gezet staan op de internetsite van de RDW in het overzicht van geregistreerde voertuiggegevens. Ga naar de RDW Kentekencheck, bij het tabblad fiscaal staat de catalogusprijs. De hoogte van de catalogusprijs moet vallen binnen de subsidie-eisen. Dit wordt getoetst bij de RDW.

Hoe weet ik wat de catalogusprijs is van een nieuwe auto?

De catalogusprijs voor nieuwe personenauto’s staat in de brochure van de fabrikant. In het koop- of leasecontract van nieuwe personenauto’s wordt ook de catalogusprijs genoemd.

Let op! Deze prijs is inclusief btw, bpm en opties die door of namens de fabrikant of importeur zullen worden aangebracht, voordat het kenteken wordt afgegeven. Het gaat dus ook om opties die zijn aangebracht voor datum eerste toelating.

Als het kenteken bekend is en is doorgegeven aan RVO, wordt er voor uitbetaling van de subsidie getoetst op de catalogusprijs die geregistreerd is bij de RDW.

Ik wil een nieuwe elektrische auto kopen in het buitenland en importeren. Kom ik in aanmerking voor subsidie?

Ja, u mag een auto in het buitenland kopen. Wel moet de auto voldoen aan de subsidievoorwaarden.

Daarnaast geldt dat een elektrische auto nieuw is, als de volgende data gelijk zijn:

  • de datum in het kentekenregister;
  • de datum eerste toelating en;
  • de datum eerste afgifte Nederland en datum tenaamstelling.

Ook bij private lease

Ook bij private lease kunt u subsidie aanvragen. U moet dan wel een contract voor minimaal vier jaar aangaan en het leasebedrijf moet het  Private Lease keurmerk voeren. Ook bij private lease geldt dat zowel nieuwe auto’s als occasions in aanmerking komen.

Wilt u weten welke aanbieders het privélease product aanbieden onder het Keurmerk Private Lease? Klik dan hier.

Zelf aanvragen of via dealer- / leasebedrijf?

U moet de subsidie binnen 60 dagen na aankoop van een in aanmerking komende auto aanvragen. Het is ook mogelijk dat u het auto- of leasebedrijf machtigt. Dit kan met het formulier Machtiging intermediair subsidies.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *