Elektrisch rijden nieuws

Studenten presenteren Luca: elektrische auto gemaakt van gerecycled plastic

Studenten presenteren van gerecycled plastic gemaakte elektrische auto
elektrische auto gemaakt van gerecycled plastic
Met deze auto willen de studenten laten zien dat afval ook een waardevol materiaal kan zijn.
elektrische auto gemaakt van gerecycled plastic
elektrische auto gemaakt van gerecycled plastic

TU studenten presenteren Luca: elektrische auto gemaakt van gerecycled plastic.

De auto werd vandaag onthuld in Katwijk aan Zee door André Kuipers.

Plastic uit oceaan

Aan de TU Eindhoven wordt vandaag een auto gepresenteerd die vrijwel geheel is gemaakt van afval. Het gaat niet alleen om gebruikte PET-flessen en huishoudelijk afval, maar ook om plastic dat is opgevist uit oceanen.

Aan het project hebben 22 studenten anderhalf jaar gewerkt. Ze willen de auto-industrie laten zien dat afval daadwerkelijk kan dienen als nieuwe grondstof.

Licht en efficiënt

“Luca mag de weg nog niet op, maar we zijn wel het keuringsproces opnieuw gestart. We hopen dat we hem dan daarna op de weg kunnen uitproberen”, vertelt Sietse Gelderloos, een van de studenten die heeft gewerkt aan de auto, in het NOS Radio 1 Journaal.

Met meerdere bedrijven zijn de studenten erin geslaagd om van het afval, in combinatie met bijvoorbeeld vlas, kokosvezels en paardenhaar, nieuwe materialen te maken die sterk, veilig en mooi genoeg zijn. In de achterwielen van auto Luca zitten twee elektrische motoren.

De Luca weegt volgens de studenten de helft van vergelijkbare elektrische auto’s en heeft een actieradius van 220 kilometer.

Interieur bijna volledig van plastic

“Het interieur bestaat uit een honingraatstructuur die gemaakt is van PAT-flesjes. De kussen zijn bijvoorbeeld gemaakt van kokosvezels en paardenhaar. Door dat hierin te gebruiken, kunnen we langer met het materiaal doen. In een wegwerpflesje kan het plastic misschien maar tien keer hergebruikt worden, maar als het om tien auto’s gaat, ben je misschien zo honderd jaar verder.”

De studenten hebben alle soorten afval op allerlei manieren getest. Zo probeerden ze verschillende diktes en vormen, tot ze uiteindelijk het gewenste resultaat behaalden. De buitenkant is nu gemaakt van vlasvezels in combinatie met oceaanplastic.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *