Elektrisch rijden nieuws

Minister van Nieuwenhuizen: geen extra verkeersslachtoffers door toename EV’s op de weg

Geen extra verkeersslachtoffers door toename EV's op de weg
Minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen
Minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen. (Foto: ministerie van Infrastructuur en Waterstaat)

Minister van Nieuwenhuizen: geen extra verkeersslachtoffers door toename EV's op de weg

Bij eventuele voorspellingen moet ook met ontwikkelingen in de markt, de techniek en veiligheidsnormen rekening worden gehouden, schrijft Van Nieuwenhuizen.

De opkomst van elektrische auto’s levert geen extra veiligheidsrisico’s op.

Dat schrijft minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen in antwoord op Kamervragen van Remco Dijkstra van de VVD. Dijkstra stelde de vragen naar aanleiding van het EV Rapport 2020 van Automotive Insiders. Daarin schrijven de onderzoekers dat de groei van het aantal EV’s in het wagenpark leidt tot een stijgend aantal zwaargewonden bij ongelukken. Van Nieuwenhuizen ziet dit niet gebeuren.

Relevante factoren

Op het rapport werd al direct kritisch gereageerd. Ook Van Nieuwenhuizen schrijft geen redenen te zien waarom EV’s onveiliger zouden zijn. De minister, die het rapport niet kon inzien, schrijft dat in de afgelopen jaren vooral leaserijders in EV’s reden. Ze durft dan ook geen conclusies te trekken op basis van de cijfers van de afgelopen jaren. “Leaserijders rijden veel meer kilometers en melden schades vaker dan particulieren. De komende jaren gaan echter ook veel meer particulieren in EV’s rijden. Voor een goede vergelijking van schadegevallen en ongevallen tussen elektrische auto’s en brandstofauto’s, moeten derhalve alle relevante factoren worden meegewogen, zoals het type bestuurder, het rijgedrag, het aantal gereden kilometers, het type en de vormgeving van de auto, het type ongeval en de toedracht daarvan.” Overigens wordt nu niet geregistreerd wat voor type auto’s betrokken zijn bij ongelukken.

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *