opladers elektrische auto's

Laders: laadpaal of laadpunt voor thuis kopen

KUNT U UW ELEKTRISCHE AUTO OP EIGEN TERREIN PARKEREN?

EN WILT U EEN LAADPAAL VOOR THUIS KOPEN?

Wilt u een laadpaal kopen en bent u op zoek naar een geschikt laadpunt voor thuis?

Wanneer u de mogelijkheid hebt uw elektrische auto op eigen terrein te parkeren is het aantrekkelijk om voor thuis een laadpaal of laadpunt te kopen en te installeren.

Er zijn echter veel verschillende soorten laadpalen, laadpunten en wallboxen. Waar moet u op letten bij het kopen van een laadpaal en welke moet u kiezen?

laders oplader voor thuis kopen
Thuisladen vs openbaar laden

Thuisladen vs openbaar laden

Publiek laden is duurder dan privé laden.

Hoe werkt opladen?

Het opladen van een elektrische auto werkt zoals bij vrijwel elk elektrisch apparaat: u sluit de auto met een laadkabel aan op een laadpaal of laadpunt en gedurende een bepaalde tijd wordt de accu in de auto opgeladen. De snelheid waarmee de elektrische auto wordt opgeladen kan behoorlijk verschillen en is afhankelijk van variabelen. Wel kunt u een onderscheid maken tussen ‘gewoon laden’ bij een laadpaal of ‘snelladen’ bij een snellaadpaal.

Goedkoopste manier van laden

Uw elektrische auto thuis aan een laadpaal, laadpunt of wallbox hangen is de goedkoopste manier om te laden.

U betaalt dan het tarief dat u met uw elektriciteitsleverancier hebt afgesproken en dit is veelal lager dan wat de aanbieders van publieke laadpalen u berekenen.

Wat doet een laadpaal of laadpunt

Wat doet een laadpaal of laadpunt?

Bij een elektrische auto zit de oplader in de auto en moet u het laadpunt zien als het stopcontact. De accu van een elektrische auto werkt op gelijkstroom en moet altijd met gelijkstroom (DC ofwel Direct Current) worden geladen.

Om het juiste laadpunt te kiezen is het belangrijk om te weten wat het maximale laadvermogen van de ‘on-board charger’ of ‘boordladervan uw auto is. Hier kunt u dan het vermogen dat uw laadpaal maximaal kan leveren op afstemmen.

Ook is het belangrijk om te weten of de lader in uw auto 1-fase of 3-fasen laden ondersteunt. In het laatste geval moet u weten of uw meterkast thuis voorzien is van een 3-fasenaansluiting of daarvan kan worden voorzien.

wat is voor u de beste keuze

Wat is voor u de beste keuze?

Wat voor u de beste manier van laden is, hangt af van uw situatie.

Door de hoge kosten voor de productie en installatie van DC laders, gaat vrijwel altijd de voorkeur uit naar AC (wisselstroom) laden.

Er kunnen echter situaties zijn waarbij het toch interessant is om DC laden als oplossing te zien. Vaak is een rekensommetje nodig om te kijken wat in die gevallen wijsheid is. Het zou namelijk zomaar zo kunnen zijn dat u een meerinvestering, door besparing op netverzwaring in enkele jaren weer terugverdiend. Onze specialisten maken graag met u deze rekensom.

WANNEER GEBRUIKT U WELKE LAADPROCEDURE?

HET STANDAARD REGULIERE LAADSTATION (AC) OF HET SNELLAADSTATION (DC)

Wat is precies het verschil tussen AC en DC laden?

Elke accu wordt geladen met gelijkstroom (DC; Direct Current). Ons elektriciteitsnetwerk levert echter wisselstroom (AC; Alternated Current).

verschil ac en dc opladers

MELD U AAN

VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen