AC of DC laden

AC en DC laadstations: wat is het verschil?

WANNEER GEBRUIKT U WELKE LAADPROCEDURE?

HET STANDAARD REGULIERE LAADSTATION (AC) OF HET SNELLAADSTATION (DC)

Wat is precies het verschil tussen AC en DC laden?

Elke accu wordt geladen met gelijkstroom (DC; Direct Current). Ons elektriciteitsnetwerk levert echter wisselstroom (AC; Alternated Current).

verschil ac en dc opladers

Om een accu te laden moeten we AC stroom omvormen naar DC. Dit doen we met een omvormer die in de auto is gemonteerd (geïntegreerde lader). Deze omvormer heeft op basis van beschikbare plaats en toelaatbaar gewicht een relatief lage capaciteit. Zo kunnen we doorgaans maximaal 11 kW per uur uur laden (uitzonderingen daargelaten) via de meterkast thuis en een oplaadpunt. Ook bij de laadpalen langs de stoeprand in onze steden en dorpen is dit doorgaans het maximaal haalbare.

Wanneer u lange afstanden gaat rijden, dan is DC laden ofwel snelladen (gelijkstroom) de aangewezen methode. Hier is de omvormer, die van AC DC maakt geen onderdeel van de auto. Maar staat langs de autosnelweg of elders, bij een parkeerplek waar je dan in een relatief korte tijd de accu kunt bijladen. Volledig opladen tot 100% doet u bij voorkeur niet, nu de laatste procenten die nog in de accu kunnen worden geladen doorgaans net zoveel tijd kosten als de eerste 80%.

Wat is AC (wisselstroom) regulier laden?

ac regulier laden

Hoe snel uw auto opgeladen wordt met AC (wisselstroom) is afhankelijk van het oplaadpunt en van de omvormer die de fabrikant in de auto heeft gemonteerd.

De snelheid van het opladen wordt bepaald door de zwakste schakel. Met een drie fase oplaadpunt en een 11 kW omvormer in de auto wordt de accu in de regel het snelst geladen. Per uur laad je dan tussen de 50 tot 70 km range in de accu. Een grote 90 kWh accu laadt met een dergelijke configuratie in ca. 10 uur helemaal vol. Er zijn echter auto’s die maar één fase kunnen laden. (Aziatische of Engelse merken). Daarnaast zijn er huizen met een netaansluiting die slechts één fase heeft. Dit hoeft geen probleem te zijn, echter hiervoor is advies op maat nodig. Kijk bij onze pakketten of neem contact op met onze specialisten voor een goed advies.

Wat is DC (gelijkstroom) snelladen?

Met DC lader (ook wel snelladers genoemd) laden we direct DC in de accu.

Hiermee wordt de omvormer in de auto, die van AC DC maakt niet gebruikt. We kennen twee aansluitingen bij het DC laden, CCS Combo en CHAdeMO (japanse variant). Het kan interessant zijn om mobile DC laders met een capaciteit van ca. 20 kW in te zetten om de accu weer op te laden, bijvoorbeeld in werkplaatsen van garagebedrijven, of bij een koeriersdienst bijvoorbeeld. Daarnaast wordt DC laden gebruikt naast de snelweg om zo snel mogelijk kilometers bij te laden. Er zijn toepassingen voor DC laden thuis, echter nog maar zeer beperkt. Dit kan interessant zijn om bijvoorbeeld een auto met een 1 fase omvormer thuis toch sneller te kunnen laden met een standaard meterkast aansluiting. Ook kan er via een CHAdeMO DC aansluiting stroom door de auto aan uw huis worden geleverd (de auto gebruiken als rijdende accu). Dit is echter maatwerk en vraagt om advies van één van onze specialisten.

dc snelladen

Wat is voor u de beste keuze?

wat is voor u de beste keuze

Wat voor u de beste manier van laden is, hangt af van uw situatie.

Door de hoge kosten voor de productie en installatie van DC laders, gaat vrijwel altijd de voorkeur uit naar AC (wisselstroom) laden.

Er kunnen echter situaties zijn waarbij het toch interessant is om DC laden als oplossing te zien. Vaak is een rekensommetje nodig om te kijken wat in die gevallen wijsheid is. Het zou namelijk zomaar zo kunnen zijn dat u een meerinvestering, door besparing op netverzwaring in enkele jaren weer terugverdiend. Onze specialisten maken graag met u deze rekensom.

MELD U AAN

VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen